Arkeliet.net home

Måltaking av kanoner

 

 

For å kunne bestemme kanontype eller tegne rapert ,lavett eller annet underlag så må man ha de viktigste målene på kanonløpet. Ved hjelp av tegningen og beskrivelsen under skal det være mulig å reskape profilen for videre bearbeiding. Det er selfølgelig veldig nyttig med flere bilder i tillegg. Se også siden om navngiving for å kunne beskrive riktig

 
 
 

Fyll ut denne tabellen med så mange mål du kan. Merk av på tegningen hvor på kanonen ting ble sett, lag gjerne egne tegninger av dekorasjoner etc.

Diametere eller omkrets ved

Lengdemål

A

Munningen Ø cm

G

Hodet cm

B

Hodet Ø cm

H

Forstykke cm

C

Ved tappene Ø cm

I

Bakstykket cm

D

Høyeste frise Ø cm

J

Bunden cm
E
Tappene Ø cm Kanonlengde = B til D cm

F

Halsen Ø cm Totallengde med druen cm
  Støtbundens fasong     Flat/ konisk/rund eller hul
  Materiale     Smijern, metall eller støpejern

Forklaring

  • A Diameter på løpet innvendig er et essensielt mål. Dette gir kaliberet d.v.s man kan regne ut hvilken vekt kulen hadde, omregnet til pund vil dette gi betegnelsen på kanonen. E Diameter på tappen står vanligvis direkte i forhold til kaliberet med 1:1.
  • Avstanden fra munningen B til høyeste punkt bak D er også veldig viktig.

B og C Diameter eller omkrets. Er ikke så viktige men kan brukes til å kalkulere ut de andre målene hvis disse ikke kan tas.

D Diameter eller omkrets. Dette er et viktig mål fordi dette står direkte i forhold til kaliber. For metall (bronse) kanoner er omkretsen lik 9 kaliber (kulediametere) og for jern lik 11 kaliber. Målene B og C står i mange tilfeller i forhold til D. . G, H, I og J er supplerende mål, diameter mål på druehals og druen kan også være nyttige mål som kan hjelpe til å fortelle hvilken type skyts det dreier seg om

 

Andre ting som kan ha betydning for å bestemme type og år:

  • Har kanonen noen form for utvekst ved punktene B,C eller D?
  • Er det noen form for dekorasjon i området I? Se etter kongelige siffer, speilmonogram eller tall merking. (ofte romertall)
  • Sjekk også på endeflaten av tappen E eller festet til denne for graveringer eller stempler. Støtbunden av kanonen er også i mange tilfeller dekorert eller har avtrapninger i form av vulster.
  • Selve bunnstykket er vanligvis greit å identifisere etter, under er en del vanlige fasonger på bunnstykkene.
 
Stort bilde, last ned ved å høyreklikke og velg lagre
 
   
 

 

Vedlikeholdes av [Trond Johannessen] © om kopiering fra arkeliet.net