Arkeliet start

WWW Arkeliet

Avfyringsanordninger

av Trond Johannessen


Fengrør

Når fengrørene kom en stund før 1770 gjorde de krutthornet overflødig. Et rør på ca. 5mm i diameter og 8cm lang med en kopp på toppen laget av papir fylt med melkrutt og vingeist eller fransk brennvin. Kruttet i koppen ble i begynnelsen antent med en sakte brennende lunte montert på en stokk, senere (ca.1790) av en gnist fra en flintelås som for anledningen var montert i huller bakpå kanonen. Senere ble brannrøret videreutviklet til perkusjons fengrør. Man monterte da i den enden der hvor koppen var en messing pistong(nippel) til å sette en fenghette på

Ref originaler: Papiirs Fængrør, Om fengrør til Canoner og Mortere (1807)


Kruttsats til fengrør

kruttsats er krutt blandet med voks, beek, tjære og sprit. Brukes i fengrør, brandrør eller til fyrverkeri

 

Ludder/luder

Brukes som antennelse middel til granater og bomber og brannrør og fengrør. Det er laget av fin bomull som er kokt i denne blandingen:

1,5 pot fransk brennevin som det er løst opp 5 lod melkrutt og 2 lod salpeter når det er tørt drysses det melkrutt over.

 

Stapin

Er en spunnet bomulls veke som prepareres på samme måte som ludder. Dette navnet ble også i senere tid (1850) benyttet på den velkjente tjærelunta.

 

Lunte

Med dette menes det et sakte brennende tau på 5 til 10 mm som festes i luntestokken. Lunten spinnes av hamp eller dårlig "blår"(lin trå) og ble laget i 20 fots lengde. deretter ble den preparert .

 

Brannrør

brannrør er et trerør fylt med kruttsats disse brukes i bomber og granater som en forsinker slik at de kan nå målet før de sprenger. De ble festet til bombene med kitt dette ble kalt bombekitt. Et brannrørene kunne brenne i ca. 10 sekunder, men det ble kuttet ned for å få satsen til å gå av når de ønsket det. Brannrør ble også benyttet som forsinker under prøveskyting "Probering" av kanoner, slik at folkene kunne komme i dekning før skuddet gikk.. 

Ref originaler: Om Prøver med Brandrør satz

 

Kruttsats til brannrør

En blanding av 2 deler salpeter 1 del svovel og 5/32 del kull

 

Perkusjons brannrør

I 1830 årene kom perkusjons brannrøret disse var utstyrt med en fenghette slik at de tente ved anslag.