Arkeliet start

WWW Arkeliet

Herde og anløpings temperaturer
Bøssemaker resurser

av Trond Johannessen


Sett inn bilde

 

Herding av simpelt stål

All de virkelige lavlegerte stål blandingene har et kjennetegn som gjør dem praktisk talt idiot sikre å herd. Når de lavlegerte ståltypen når den kritiske temperaturen hvor de kan herdes ved brå avkøling, skifter de fra magnetisk til ikke magnetisk. Når stålet varmes opp, sjekk det med en magnet. På en viss punkt, så vil magneten sitte. Det er vanligvis på en temperatur (farge) langt under den en skulle tro. Etter at magnetismen har forsvunnet, så gi stålet et øyeblikk mere i varmen og putt det i kjøle vesken. (Ved å gi stålet noen ekstra grader (10 grader) over den kritiske temperaturen forsikrer bedre herding som ikke skader stålet.)

Herde vann

Herde vann er egentlig feil begrep. I praktisk talt alle tilfeller hvor det vises til at stålet skal vannherdes, er det faktisk snakker om avkjøle i en saltblanding, som varmes opp til en temperatur på 70-80 grader celsius, (170 F) eller over. Saltblanding lages ved å oppløse ikke-ionaktivt salt i vannet til et egg kan flyte i det. En kan bruke blånerings salt for å lage saltblandingen, men dette er uforholdsmessig dyrt . Fordelen er at den hever koke temperaturen av væsken og får det til å tåle oppvarming bedre. En kan også lage blandingen av borax og vaskemiddel for å redusere overflatespenningen. Saltblandinger eter seg gjennom et vanlig stålfat på kort tid.

a deep bright red colour, like that of a cherry   #c33832  
       
       
       

 

 

Celsius Farenhet
700° 1292°
734 -788°  
800° 1472°
815° 1500°
843° 1550
871-885°  
900° 1652°
1000° 1832°
1100° 2012°