Arkeliet start

WWW Arkeliet

Hvordan lages brann, stink
og granat potter1691

Transkribert av Lars Bruzelius.


Siden er kopiert fra The Maritime History Virtual Archives
CHAP. XVIII.
 

Hvordan lage hånd-granater til å kastes for hånd. Det er god brukfor hånd-granater i angrep og bording av skip. Disse blir laget på et nøste av seilgarn, som dekkes over med karduspapir og muskettkuler som skjæres i to, og limes på papiret med biter av papir som må være tykkt på utsiden. Etter en har laget den dobbelte mantelen, må den tørke. Deretter legges det på flere lag, helt til den er full av halve kuler.Derefter dyppes den i flytende bek, og henges opp for tørk.En må da passe på at man kan få tak i den innerste enden av nøstet, slik at man kan trekke ut seilgarnet etter at den er størknet. For å lade den så fylles den med muskettkrutt. Lag en brannrørsats, som er en blanding av et pund muskettkrutt, seks unser salpeter, og en unse med kull. Fyll brannrøret med denne. Bank det ned til hode (på brannrøret) så den stikker en kvart tomme påutsiden. dette for at den skal bli lett å finne om natten. Tett eventuelle huller med myk voks. For å være sikker på at den skal tåle kastet så bør den surres med seilgarn og blår (taurester) og dyppes i bek. Vær sikker på at du tenner lunten før du kaster den. Kast den fort etter at den er tent, og den vil gjøre god henrettelser.

 

CHAP. XIX.

 

Hvordan lage Brann-potter av Leire. Brann-potter og Baller kaste med hendene og er laget av keramikkleire med Ører til å henge tente lunter i.Hvis de lander på hardt underlag så knuser de og luntene vil tenne kruttet og de halve muskettkulene vil fly omkring og gjøre mye skade.

Deres blanding er av krutt, salpeter, svovel, salmiak, et pund av hvert, og fire unser med kamfer males og blandes i en morter, Denne blandingen tilsettes varm bek, linolje eller salpeterolje. Prøv om blandingen brenner ved å teste en liten porsjon. Hvis den brenner for sakte tilsettes mer av pulverblandingen, er den for rask så ta i mer olje eller harpiks, og da er den klar til bruk.

 
Sect. I.
 
Hvordan lage kruttkistet. Den lages ved å spikre to planker sammen som åsen av et Hus, og et bord som er bredere lages til for bunnen. Mellom disse tre plankene legges en cardus med krutt, så lages det en kasse som ligner en skipskiste over. Denne fylles med småsteiner spiker og jern skrap. Kisten spikres igjen, og festes til dekket. En må på forhånd ha laget et hull under kisten gjennom dekket. Dette er for å kunne avfyre en pistol gjennom, den vil da antenner kisten. Dette vil være veldig irriterende for din fiende hvis de prøver å borde deg.  
Hvordan lage Stink-Baller  
Ta muskettkrutt 10 deler. av svart bek 6 d. av tjære 20 l. Saltpeter 8 d. svovel 4 d. Smelt disse sammen over en myk varme , når de er godt smeltet ha i 2d. av kullstøv av hover fra heste eller horn 6d. Assa Fætida 3 dl. Sagapon 1d. Spatel Fætida en halv del. Inkorporer dem godt sammen. I denne blandingen dypper man gammel Lin eller ull tøy, eller hamp eller tauresterr til de har tatt opp så mye som de kan, og av disse lager mann baller så store som en behager, til kastet mellom dekk til stor ergrelse til Fienden.  
John Seller: The Sea-Gunner: Shewing the Practical Part of Gunnery, as it is used at Sea.
London, 1691.