Arkeliet start

WWW Arkeliet

EXERCEER = REGLEMENTET

FOR DE
TREPUNDIGE REGIMENTS OG BRIGADE
KANONER

av Svend Rino Andreassen Fornorsket automatisk av et program


KJØBENHAVN 1787, TRYKT HOS F. W. THIELE.
Digitalisert av Svend Rino Andreassen

§.1.

Et hvert Regiment får 4re, følgelig hver Bataljon 2de Kanoner .

§.2.

Om Mannskapet og sammes Fordeling .

Til en Regiments Kanon legge til 12 Man, ved hver Kjerre eller Vogn 2 Man, ved hver Forstilling 1 Man, ved hver Kanon 1 Underoffiser, og pr. Bataljon 1 Underoffiser ved Ammunisjonskjerren .

Av hvert Regiment, eller dersom det er mulig, av hver Bataljon 1 Offiser .

§.3.

De til et Regimentsstykke kommanderte 12 Man, blir oppstilte bak Kanonen i 3 Geleeder,og nummerert som følger :

1die Geledd N º 4. 12. 1. 5.
2die Geledd N º 8. 10. 11. 9.
3die Geledd N º 6. 2. 3. 7.

Notat . Skulle Artilleristene beholde deres Geværer ved Kanonen, så forstår det seg selv, at de, efter at være blitt oppstilte bak Kanonen, bringe samme over Skulderen .

Enhver blir tydelig fortalt, hvor han får sin Post ved Kanonen, nemlig :

Nº 1. retter Kanonen, og stiller seg et Skritt bak det venstre Hjul .
Nº 2. ved Setteren til at la, med den venstre Fot for det høyre Hjul .
Nº 3. ved Kardusvesken, med den høyre Fot for det venstre Hjul .
Nº 4. ved Lunten, et Skritt bak det høyre Hjul .
Nº 5. ved reserve Kardusvesken i Linje med, og 3 Skritt fra, N º 12 .
Nº 6. for
Nº 8. i Midten } ved høyre Avanserlinje .
Nº 10. bak
Nº 7. for
Nº 9. i Midten } ved venstre Avanserlinje .
Nº 11. bak (setter Fenghullsrør på, når der fyres ).
Nº 12. ved Håndspaken, holder samme i Protsringen av Lavetten .

Notat . Til Nº 12 taes den mest øvede i at styre en Kanon i Marsjen, og sterkeste som finnes, i blant det ved Kanonen utdelte Mannskap .

§. 4.

Om at protse av og gjøre Stykket ferdig til Chargering .

Når Stykket er påprotset, blir, efter at Mannskapet er inndelt, kommandert :

Prots av !
Mannskapet forflytter seg straks til Kanonen, de like Nummere på høyre og de ulike på venstre Side av samme .

Nº12 løser Protsekjeden og trekker den nå av Protsringen på Lavetten, hvorved Stangen løftes opp av N º 5.

Nº6 og 10 på høyre, og 7, 11 på venstre Side, løfte Svansen av Lavetten over Protsebolten, og blir Lavetten sakte satt ned på Jorden; de Nº som herved ikke er nevnt, blir mens der protses av, stående stille ved Kanonen, i Fall deres Hjelp kunne behøves .

Forstillingen blir kommet tilbake på 25 til 30 Skritt, i hvilken Avstand den alltid, liksom enhver Kanons Ammunisjons Kjerre på 50 til 60 Skritt, følger sin Kanon .

Ved Eksersisen, hvor ingen Hester finnes, blir Forstillingen kommet bort av Nº 5, som straks forflytter seg til Kanonen igjen .

Så Snart Kanonen er avprotset, blir kommandert :

Gjør eder ferdig til Ladning !
Nº 1 tar Presenningen av, henger den på Hægten, som finnes på venstre Side av Lavetten, retter Kanonen vannrett, setter Rømmenålen i Fenghullet, når der visiteres, og Tommelfingeren på samme, når der viskes; han retter kanonen, kommanderer: Fyr! og ved hvert 3die, 4de eller 5te Skudd: Visk! Av Nº 7 får han en Avanserlinje, denne henger han om seg over venstre Skulder til høyre Side; når der avanseres eller retreres, kaster han den nederste ring av Linjen over Borbornet i Svansen av Lavetten, både for at hjelpe i Trekkingen og for at løfte Svansen over ujevne Steder. Nº 2 gjør venstre om, tar Proppen av Kanonen, spender Ladetøyet løs, tar tak i den like Ansetter, som er forsynt med en Viskerkolbe, med den venstre Hånd oven fra, i Midten av Stangen og trekker den ut, tar tak i den derpå med den høyre Hånd nedenfor fra, bringer Setteren i Munningen og fører den til Bunns, hvor Nº 1 med Rømmenålen kan fornemme om Setteren når Kanonens Støtbund. For absolutt at blir sikker om at Kanonen er ren i Sjelen, måler Nº 2 dens Lengde med Tommelfingeren på Setteren, trekker den ut og legger den langs efter Kanonen på høyre Side av Delfinene (hankene), og Nº 1 ser efter om den rekker fram Fenghullet; denne siste trekker derpå Rømmenålen ut, og Nº 2 tar tak i Setteren i Midten med venstre Hånd fra undersiden, og bringer den frem for Munningen, lar den høyre Hånd løs og kaster Setteren med venstre Hånd således om, at Viskerkolben kommer for Munningen, om tar tak i Stangen med høyre Hånd nedenfra, slår Viskeren av under Hodet av Kanonen, bringer den roterende til Bunns, hvor den ennå 3 til 4 ganger roteres, deretter uttrekkes på sammes Måte og slår av på ovenfor beskrevet Måte; derpå slipper han den høyre Hånd, kaster Stangen igjen om med venstre Hånd, tar tak i samme med høyre Hånd oven for Viskerkolben og legger den bort til det øvrige Ladetøy, hvilket alt sammen, unntagen en Krumsetter spendes fast; denne siste beholder han til Ladningen: han tar tak i den med den venstre Hånd fra undersiden, tett ved Viskerkolben, bringer den, i det han selv gjør Front, over Hodet for seg tar tak i den korte Stang med høyre Hånd fra oven, og holder den til Parade således for seg, at den venstre Arm henger utsvingt tett ved Livet, den høyre Arm blir utstrakt og kommer noe fra Livet .
Nº 3 henter en Kardusveske, henger den over høyre Skulder til venstre Side, holder Klaffen på Vesken til med venstre Hånd, og lar den høyre utsvingt ned, så lenge han står stille og til Parade .

Notat. Skytes der med skarpe Karduser, så blir hver Veske, i Fall ingen annen Ordre dersom måtte legge til, fyllt med 3de sådane Karduser; av Ekserserkarduser må derimot i en Veske aldri være mere enn 3 Pd. Krutt .

Nº 4 tar Luntestokkene, sørger for at Luntene alltid brenner, setter en at dem i Svanserigelen, og når han er på sin Post, holder han den annen i Midten med den høyre Hånd, Pekefingeren oven på, Armen utsvingt bøyd, og Ilden av Lunten mot Jorden; han henter samtidig et Brennerfutteral, som hektes ved Gehenget på høyre Side, stiller seg et Skritt bak Hjulet i like Linje med det ytterste av Akselen; av Nº 6 får han en Avanserlinje, hvilken han henger over høyre Skulder til venstre Side, og bruker den liksom fortalt ved N º 1.

Blir der antent med Brender, eller Vindlys, da holder han Luntestokken på ovenfor nevnte Måte i venstre og Brenderen i den høyre Hånd; når nå siste skal brukes, tar han Luntestokken under den høyre Arm, vender Ilden bak ut, åpner Brenderfutteralet med den høyre Hånd, trekker Brenderen ut med venstre, og lukker Lokket til igjen med høyre Hånd; deretter åpner han Brenderen og tar den i den høyre Hånd, tar Luntestokken med den venstre Hånd fra oven, tenner Brenderen og holder den imellom Tommelfingeren og de 2de forreste Fingre således imellom Lavetten og Hjulet med utstrakt Arm, og som før er meldt, Front mot Kanonen, at Ilden spiller på Jorden .

Nº 5. Henter reserve Kardusvesken og henger den over Skulderen liksom Nº 3; han tar med samtidig 1 Fenghullsrør og Melkruttflaske, som han giver til N º 11.

Nº 6 får av Nº 7 de 3de Trekkremmer og 2de Avanserliner, som hører til den høyre Side, han giver Nº 8 og 10 hver en Rem og beholder selv en; den annen Avanserlinje uten Ringer giver han til Nº 4, den lengste haker han i den Krampe som finnes i Akselen, og Haken på hans Rem i den ytterste Ring av denne Linje; til Parade, og når der skytes, står han i like Linje med Akselen .

Nº 7 spender Trekkremmene med Avanserlinene samt Håndspaken løs, og efter at har gitt det forenevnte til Nº 6, giver han Nº 9 og 11 hver en Rem og beholder selv en. Nº 12 får Håndspaken, Nº 1 den annen Avanserlinje uten Ringer, og den lengste haker han liksom Nº 6 i Krampen, samt sin Rem i den ytterste Ring av Linjen; til Parade står han i Linje med N º 6.

Nº 8 og 9 hekter seg, hver på sin Side av Kanonen, med deres Remmer fast i den annen Ring av Avanserlinen, og stille seg bak Nº 6 og 7.

Nº 10 hjelper Nº 2 med at spende Ladetøyet løs bak til; stiller seg bak Nº 8 og haker seg fast med Remmen i den 3die Ring av Avanserlinen .

Nº 11 stiller seg bak Nº 9, og haker seg fast med Remmen i den 3die Ring av Avanserlinen. Fengrørhylsteret fester han i Gehenget .

Nº 12 setter Håndspaken i Protsringen, og giver med denne Kanonen sin riktige Direction .

Til Parade, når der avanseres eller retreres, samt ved alle Vendinger til Venstre, står han på venstre Side av Håndspaken, og tar tak i samme med den hører Hånd øverst nedenfor fra, og med den venstre imot Midten oven fra. Ved alle Vendinger til Høyre er dette det motsatte .

Notat . Nº 6, 8, 10 på høyre Side bærer Trekkremmene over den høyre Skulder til venstre Side, og Nº 7, 9, 11 på venstre Side bærer dem over venstre Skulder til høyre Side. Samtlige Nº se den veien, at Remmen tilknappes foran på Brystet .

§. 5.

Om Ladningen .
Lad Kanonen !
Nº 3 bringer den høyre hånd opp for Brystet, tar en Kardus med den venstre Hånd og legger den i den høyre, tar den venstre Hånd tilbake og holder med samme Klaffen på Vesken tillukket; deretter

ser han bort til Nº og gjør i det samme høyre om på den høyre Hæl, holder Kardusen imellom Tommel og Midterste Fingeren, Pekefingeren over Kulen; bringer Kardusen over Hodet av Kanonen inn i Munningen, med overbøyet Liv, og trykker den inn i Sjelen av Kanonen med Pekefingeren; deretter tar han den høyre Hånd likeledes over Hodet av Kanonen tilbake, lar den falle ned til Siden og gjør Front som tidligere; efter at Skuddet er gått, tar han en Kardus på samme Måte av Vesken igjen; når den siste Kardus er satt inn av Nº 3, roper han: Kardus! hvorpå Nº 5, som han underretter om Kanonen er ladd, går inn i hans Sted, og har det samme at iaktta, som er fortalt om Nº 3. Siste går bort og fyller sin Kardusveske, og går inn i Nº 5 Sted .

Nº 2 gjør, i det at Nº 3 ser til ham og gjør Vendingen, venstre om på venstre Hæl, og setter den høyre Fot i like Linje med, men nesten et Skritt fra venstre Fot, bringer kolben av Krumsetteren, i det han kaster samme flatt opp for seg, ved Siden av Munningen. Når Nº 3 har satt Kardusen inn og kommet Hånden bort, setter han Kolben i Munningen, slipper venstre Hånd, fører Kardusen med Setteren, hvis korte Stang han fra oven har omfattet, gesvindt til Bunns, trekker Setteren på det hurtigste ut igjen således, at Kolben, i det den høyre Arm utstrekkes, kommer ganske frem; deretter trekker han Setteren til seg, i det han gjør Front, og tar den igjen som før med venstre Hånd tett oven for Kolben. Når der viskes med Krumsetteren (viskeren), hvilket kan skje ved hvert 3die Skudd, (men så snart der skytes med Kardesker, viskes ikke mere,) gjør han Vendingen liksom foregående; i det han bringer Kolben i Munningen, går inn han for mot samme med den høyre Fot, fører Setteren til Bunns i Sjelen, holder seg fast med den venstre Hånd i det høyre Hjul, dreier Setteren (det skal stå viskeren eller krumviskeren) først til høyre oven over Stykket, deretter til venstre Side over Stykket tilbake igjen; trekker Setteren (viskeren) ut, og dersom der straks skal lades igjen, blir han stående med den for Munningen inntil Kardusen er satt inn, hvis ikke, gjør han Front som tidligere er fortalt .

Når kanonen skulle blir for varm, viskes den med den like Ansetter, (En rett stang med ansetter i den ene enden og visker i den andre enden) hvis Viskerkolbe dyppes i det Vannspand, som til den Ende henger på Nødhaken .

Nº 12 retter Kanonen straks med Håndspaken i Linjen .

Nº 4 gjør på dette Kommandoord Vendingen til Kanonen, og beholder denne Front så lenge der fyres .

Nº 1 er Hovednummeret ved Kanonen; han bedømmer Distansen, eller Målets Avstand fra Kanonen; innretter hans Oppsats, hvormed han må være forsynt, deretter; går inn nær til Lavetten, og holder Oppsatsen med den venstre Hånd på den høyeste Frise av Kanonen; med den høyre Hånd dreier han Omsvangen, sikter over Oppsatsen og Metallet, og retter Kanonen således på Målet .

Notat Når der skal rettes i kortere Distanser som Viserskuddet når, så giver Nº 1 Oppsatsen til Nº 3, som da (når Tiden vil tillate det, i Hensyn til Gesvindeskyting og Kardesk-skyting,) holder samme for på Kanonen, og mens der rettes, ser til Nº 1 for at ta Oppsatsen tilbake, når dette Nº er ferdig med Retningen, og vinker* av .

Så Snart Kanonen er rettet, går inn Nº 1 tilbake, og

Nº 11 setter Fengrøret (hvilket han straks på Kommandoordet: Lad Kanonen! tar frem med den venstre Hånd, åpner det med den høyre, og da holder det imellom Tommelfingeren og midterste Finger av den høyre Hånd, Pekefingeren på høyre Side av Hodet) i Fenghullet, og trekker seg tilbake igjen. Så Snart Skuddet er gått, eller der lades igjen, tar han atter et Fenghullsrør, åpner og holder det som det forrige til etterfølgende Skudd i Beredskap .

Fyr !
Nº 4 løfter Luntestokken opp, slår Asken av på Hjulet, og med overbøyet Liv fører han den således til Fengrøret, at Ilden av Lunten berører samme; når han har gitt Fyr, trekker han Luntestokken til seg uten Omsvøb .

Blir der antent med Brenderen, så fører han den likeledes uten Omsvøb til Fenghullet, således at Flammen spiller fra Siden av på Fengrøret, men ikke like over samme, på det at Brenderen eller Vindlyset ikke skal avslås, og altså Ilden slukkes .

Efter hvert Skudd tar Nº 6 og 7 i Eikene på Hjulene, og bringer Kanonen så langt frem igjen som den kan være løpet tilbake; Nº 12 hjelper til dette, i det han skyter efter med Håndspaken .

Notat . Dersom alle Krumsetterne blir brukket, eller skutt bort, lar Nº 2 med den like Ansetter på følgende Måte :

Han tar tak i Stangen med den venstre Hånd fra oven, Kolben mot Munningen, og går inn 1 Skritt fra det høyre Hjul i like Linje med det innerste av de forestående Felger, holder Stangen parallell med Horisonten, Tommelfingeren av Venstre Hånd langs ad samme, og armen utsvingt utstrakt .

Når der kommanderes: Lad Kanonen! går inn han til Stykket, tar tak i Stangen med den høyre Hånd fra undersiden, og bringer Setteren med overbøyet Liv og utstrakte Armer for Munningen .

Når Nº 3 har satt inn Kardusen, fører han samme til Bunns, trekker Setteren på det hurtigste ut igjen, tar Stangen fra oven med den høyre Hånd og Kaster den om, at Viskeren kommer mot Munningen; tar Stangen med den venstre Hånd fra oven, går inn tilbake og gjør Front som tidligere er meldt. Dersom alle Ansetterene blir skutt bort, blir Kanonen ladd på følgende Måte :

Nº 3 forholder seg med Kardusens Innsetting som tidligere .

Nº 1 tar det liten Tverrtre, som er festet til de 2de lange Remmer, med den venstre Hånd, og Avtrekkeren med den høyre Hånd; trekker denne siste så langt tilbake, at Kanonen kan falle ganske inn bak til; da Kardusen av seg selv faller til Bunns; derpå tar han den førnevnte Stokk med begge Hender; og, for at har absolutt Makt, setter han den venstre Fot mot Jernstangen, og trekker Culassen opp igjen, dog ikke med for meget Styrke, på det Munningen ikke skal synke ned, og Kardusen derved falle ut igjen, eller gi seg ut fra Bunden .

§. 6.

Om Marsjen med Kanonene .
Når der skal marsjeres fremad, blir kommandert :

Avanser !
På dette Kommandoord gå Nº 6, 8, 10 og 7, 9, 11 så langt frem like ut, at Avanserlinene blir stramme .

Nº 2 bringer straks Krumsetteren til Bunns i Kanonen, og tar i Avanserlinen imellom Nº 8 og 10 med venstre Hånd fra oven, og høyre Hånd fra nedenfor, vender seg mot Nº 6, 8 og 10.

Nº 3 vender seg mot Nº 7, 9 og 11, og tar i Avanserlinen imellom Nº 9 og 11 med begge Hender på Motsatte Måte som Nº 2. Denne siste giver vel Akt på sin Setter, når der marsjeres ned ad en Bakke, at den ikke mistes eller blir kjørt i Stykker .

Nº 1 og 4 kaste Ringen av deres om seg havende Avanserlinje om Bukserhornet ved Svansen av Lavetten; og alle stå stille til påfølgende Kommandoord :

Marsj !
Kanonen trekkes frem, dog ikke sterkere enn i den ordentlig Parademarsj; og må alltid nøye påsees, at de 2de forreste Avanserliner blir parallell med hverandre, og vinkelrett på Akselen .

Nº 12 bringer Svansen av Lavetten således, at Kanonen, så meget mulig, kommer like på den anbefalte Gjenstand .

Når man allerede er i Marsj, og der skal rykkes sterkere frem, Kommanderes atter Marsj! men ville man fra stående Fot rykke sterkt frem, blir kommandert :

Marsj! Marsj !
I begge Fall går Mannskapet omtrent så gesvindt som i 2den Marsj; sterkere blir aldri avansert med Kanonene, uten høyeste Nødvendighet .

Så Snart der kommanderes :

Holdt !
Gå N º 2 og 3, forlater Avanserlinene, til deres Post; første trekker straks Setteren ut, og stiller seg til Parade; et hvert Nº stiller seg likeledes på det Sted som han sto, førenn der ble kommandert: Avanser !

Når der skal marsjeres tilbake, blir kommandert :

Retirerer !
Nº 8, 10 og 9, 11 hekter seg løs fra Avanserlinene, går et Par Skritt høyre og venstre til Siden, og efter at Nº 6 og 7 har gjort Vending omkring fra Kanonen, og er løpet like tilbake med deres Avanserliner, hekter disse seg inn, som de stå, uten at gjøre noen Vending, og uten at går om, nemlig Nº 8 og 9 i 3die, og Nº 10 og 11 i den midterste Ring av Avanserlinene; når de har hektet seg fast, gjøre de likeledes Vendingen fra Kanonen. Nº 1 og 4 gå baklengs og kaste deres Ring liksom tidligere over Bukserhornet; deretter gjør Nº 4 høyre og Nº 1 venstre omkring, og gå tilbake; Nº 2 setter Krumsetteren, liksom tidligere, i Kanonen, og denne samtidig med Nº 3 skyter efter med Hendene, hver på sin Side av Kanonen .

Derpå blir kommandert :

Marsj !
Eller efter Omstendighetene

Marsj! Marsj !
Og iakttages det samme, i Hensyn til Retningen av Avanserlinene og Kanonen, samt Hurtigheten, som tidligere er fortalt .

Notat. Nº 6, 8, 10, 7, 9, 11 trekker i Alminnelighet kun med Skulderen og Brystet, dog kunne de, når de finne noen Lettelse det, hjelpe til med Hendene .

Når der blir kommandert :

Holdt! Rett eder !
Gjør Nº 8 og 10 venstre, og Nº 9 og 11 høyre omkring; efter Vendingen hekter de seg først løs og går til Side. Derpå gjør Nº 6 likeledes venstre, og Nº 7 høyre omkring, og går frem i like Linje med Akselen; de andre 4 Nº hekter seg igjen fast, hver i sin Ring. Nº 1, 2, 3, 4 forføyer seg hver igjen til sin Post, og Nº 2 trekker straks Setteren ut .

§. 7.

Om Vendingene .
Alle Vendinger skje på det venstre Hjul .

Høyre om !
På det Ord: Høyre! Må Nº 12 straks springe om på den høyre Side av Håndspaken, og Nº 7 med begge Hender fatte oven i Eikene og sette den høyre Fot frem på det underste Felg. Så Snart Ordet: Om! er uttalt, må Nº 12 kaste Svansen en Fjerdedels Vending til venstre, og deretter stille seg, som før, på venstre Side av

Håndspaken. De øvrige Nº følge alene Kanonens Bevegelse, og har intet videre derved at iaktta .

Front !
Nº 7 tar liksom foregående med begge Hender oventil i Eikene, og setter venstre Fot foran på det underste Felg for at holde Hjulet .

Venstre om !
Herved observeres det som er fortalt ved Kommandoordet: Front !

Høyre omkring !
Liksom ved Kommandoordet: Høyre om! unntagen at her gjøres halv Vending .

Høyre hitover !
Som tidligere beskrevet .

Notat. Når Kanonene er allerede i Marsj, setter Nº 7 ikke Foten på Hjulet, når der kommanderes: Høyre eller Venstre om! men Nº 12 fortsetter Vendingen ganske alene. De Nº som trekke i Avanserlinene, blir også fremme, straks ferdige at trekke .
§. 8.

Ha der er at iaktta ved Svingingen, når flere Kanoner er trukket samtidig .

Til høyre sving eder !

Ved alle Kanoner, unntagen den på høyre Fløy av hver Divisjon, dersom Svingingen hender med Divisjoner, iakttages det som er fortalt ved Kommandoordet: Avanser! Dog blir Nº 1 og 4 på deres Poster, og hekter ikke deres Avanserlinje over Bukserhornene, unntagen når der avanseres eller retreres like ut; da ved Svingning, Oppmarsj, Marsj i Kolonner a. kunne de ellers lett komme til Skade; dersom det behøves, kan de hjelpe til med, ved at skyte efter med Hendene. Mannskapet ved høyre Fløy av den Linje, som skal foreta Svingingen, blir stående, unntagen Nº 12, der går inn om på høyre Side av Håndspaken .

Marsj !

Den høyre Fløy Kanon gjør sakte høyre om; alle øvrige Kanoner svinger seg fremad, og må sees den veien, at enhver Kanon beholder sin rette Distanser fra den stående, som her er den høyre Fløy Kanon; til hvilken Ende den venstre eller svingende Fløy, i Begynnelsen må marsjere like ut. Mannskapet ved alle Kanonene må se til den venstre eller svingende Fløy, for at holde bestandig like Linje; således, at når der blir kommandert :

Holdt! Rett eder !
Alle Kanonene kunne stå i Linje, og rettet til høyre .

Notat. Ved alle Svingninger er at iaktta, at der ved Kommandoordet: Holdt! Rett eder! alltid blir rettet til høyre; følgelig må Underoffiseren ved hver Kanon straks fra venstre Side rette sin Kanon efter Svansen, eller enda bedre, efter Akselen; og da må de 6 Man i Avanserlinene går 1 Skritt lengre tilbake enn de stå til Parade. Når en Linje av Kanoner skal rettes, så må og den Kanon, efter hvilken Retningen hender, være nøye rettet på en viss Gjenstand, da Fronten ellers lett kan blir skev .

Til venstre sving eder !
Mannskapet ved venstre Fløy Kanon blir stående; ved de andre Kanoner forholder det seg liksom tidligere er fortalt .

Marsj !
Den venstre Fløy Kanon gjør sakte venstre om; de andre svinger og iaktta det som er fortalt ved Svingingen til høyre .

Holdt !
Som tidligere er fortalt .

§. 9.
Om Påprotsingen og at forberede Kanonen til Avmarsj .
Der blir kommandert :

Giv Akt! Ladetøy og Attelage på sit Sted !
Nº 6, 7, 8, 9, 10, 11 hekter seg løs fra Avanserlinen, Nº 6 binder de like Nummerene, liksom Nº 7 de ulike Nummerene, Trekkremmer tilsammen med de hver Side tilhørende Avanserliner; den siste spender disse, samtidig med Håndspaken som han leveres av Nº 12, fast igjen på sidt Sted; Nº 3 og 5 bringe Kardusveskene, og den siste Fenghullsrør og Melkruttflaskene samtidig til Ammunisjonsvognen eller Kjerren; Forstillingen bringes straks frem (hvor ingen Hester finnes) av Nº 5; Nº 2 visker Kanonen, spender Ladetøyet fast og setter Proppen i Munningen; Nº 4 bringer Brennerfutteralet bort, fester sine Luntestokker blant Ladetøyet, efter at han foregående har skåret av de brennende Ender: i alvorlige Tilfelle slukker han dog ikke Lunten førenn det er blitt ham fortalt; Nº 1 binder Presenningen på, og setter Kanonen under Vann. Så Snart enhver har utført ha han skal, blir kommandert :

Prots på !
Nº 6, 7, 10, 11 løfte Svansen av Lavetten opp, og Nº 5 bringer Forstillingen under, og holder Stangen så lenge i Luften inntil Nº 12 har befestet Protsekjeden; så snart Svansen av Lavetten hviler på Forstillingen, går Nº 6, 7, 10 og 11 til Side .

notat. Når der ble påprotset kun for i Hast at bringe Kanonen til et annet Sted, hvor der straks skulle avprotses; så beholde vedkommende Nº Trekkremmene om, Nº 2 Setteren i Hånden, Nº 6 og 7 bærer Avanserlinene, Nº 3 og 5 beholde Kardusveskener, Nº 12 Håndspaken; ellers hender Påprotsingen av de tidligere førnevnte N º.

§. 10.
Når Regimentskanonene er fordelte ved deres Bataljoner, eller følge Troppene i formede* Batterier, skal Mannskapet marsjere på deres anviste Poster ved Siden av Kanonen: kun med den Forskjell, at de skuldrer sit Gevær, når der marsjeres til Revy eller Parade; men derimot når det over Skuldren, ved Manøvreres eller virkelige Krigstilfelle .

§. 11.
Når Regimentsartilleriet formerer en Train, og marsjerer for seg selv i en Kolonne, uten annen Dekning, så blir, ved hver Kanon eller Kjerre, avdelt 2 Man, der marsjere ved Siden med skuldrede Gevær. Av de øvrige, marsjerer den ene halve Del for, og den annen bak ved Trainen, begge med skuldrede Gevær, og avdelt i så mange Pelotongs, som Styrken fører med seg .

§. 12.
Da Stykkene, såvel for Alvor som ved Manøvreres, i Alminnelighet blir avprotset kort før deres Betjening, for at skåne Mannskapets Krefter, så ville det være for sent og skadelig, først at gjøre seg ferdig til Ladning, når Avprotsingen var gjort .

Offiseren, der kommanderer Brigadene av Regimentsartilleriet, eller et visst Antall Stykker, må derfor i Tide avertere om at gjøre seg ferdig til Ladning, fra Bataljon til Bataljon. Dette hender ved

Manøvreres omtrent 1000 Skritt fra det Sted hvor der skal marsjeres opp, men i alvorlige Tilfelle, så snart man får Kunnskap, at Fienden nærmer seg, eller så snart man har noe fiendtlig at frykte. Når Kolonnen ikke gjorde en liten Holdt, hvilket dog i Alminnelighet hender ved den innkommende Rapport, må dette Avertissement utføres mens den er i Marsj. Ved Eksersisen må man derfor ikke alltid binde seg til Kommandoordenes Orden i Reglementet, men flittig øve Mannskapet, i at gjøre seg ferdig til Ladning, snart før, snart efter Avprotsingen; i at protse på straks når Ladetøyet og Attelage er lakt til Side, eller mens det ennå er forsynt dermed; i at viske og visitere Kanonen, selv om der hverken er avprotset eller gjort ferdig til Ladning; da disse Forretninger alltid må iakttages, førenn man avmarsjerer fra Tøyhuset, kvarterene eller Parken .

§. 13.
Når Mannskapet skal forføyer seg til Kanonen, uten at der straks blir avprotset, så oppstilles det bak samme efter §. 3. I Steden for Prots av! blir da kommandert: Hver til sin Post! hvorpå Mannskapet liksom før, går frem til Avprotsingen, kun med den Forskjell, at det gjør front med Kanonen, eller efter Omstendighetene med Vognstangen, og således står klar til Marsj, Klargjøring til Ladning, ja endog til Avprotsing. Blir der påprotset førenn Ladetøyet er kommet til sit Sted, så forholder man seg efter Notat ved §. 9. av Reglementet, og Mannskapet gjør igjen Front således som nettopp er fortalt; dette hender likeledes når Eksersisen er til Ende, eller når både Ladetøyet er kommet til sit Sted, og Stykket er påprotset .

§. 14.
De få Forandringer der forårsakes ved denne Omsetting av Kommandoordene, vil enhver lett kunne innse av seg selv, som f. Eks. at Protsekjeden må løses og Kanonproppen samt

Presenningen blir sittende, når man gjør seg ferdig til Ladning, for da omsider at kunne gesvindt protse av, o. s. f. Hver enkelt Artillerist, der er vel underrettet om, ha Forretninger der hører til hans Nummer, vil overalt gripe til av seg selv, når han kun blir tilsnakket alvorlig, således at fordeler sin Oppmerksomhet, at han kun ser på Stykket, og ikke hører efter annet enn sin Kommandør, i ha Orden enn Kommandoordene følge på hverandre .

§. 15.
Når en Artilleribrigade, eller et Antall Stykker, marsjerer en Kolonne, har Fienden på en av Flankene, og vil gjøre Front mot ham; så lukkes Kolonnen således, at den får den nødvendige Distanse, nemlig 10 Skritt imellom hver Kanon, regnet fra Munning til Munning. Dette kan skje, når Hestene kjører noe skrått bak ut, hvorpå gjøres Holdt, og avprotses som man marsjerer, hvorved Lavettsvansen, i det den løftes over Protsebolten, blir satt ned enten høyre eller venstre om, Front mot Fienden .

Men når man er oppkjørt således, at Hestene stå vendt mot Fienden, så at Kanonen før den brukes, og ved Avprotsingen må vendes om; så hender dette ved høyre omkring. Lavettsvansen blir nemlig dreiet venstre omkring, og Forstillingen, eller Forspandhestene (når man som i den følgende 17§. betjener seg av dem) igjen ført tilbake. Såvel Forstillingen som Forspandhestene, må alltid føres frem på høyre, og tilbake på venstre Side; på det Kusken, der sitter på den venstre Hest, alletider kan blir nærmest Stykket, om hvilket han skal kjører behendig omkring, og vende kort .

Ha seg angående Ammunisjonskjerrene, da må de i første Tilfelle, så snart der averteres, at man skal gjøre Front mot Fienden, straks kjører bak ut av Kolonnen, og rangere seg, hver bak sin Kanon, på den riktige Distanse. I det annet Tilfelle må Ammunisjonskjerrene, så snart der averteres til Oppmarsj, straks gjøre Holdt, og først etter at Kanonene har formet Linje, likeledes kjører opp, hver bak sin Kanon .

Notat . Dersom man vil forandre sit Sted at stå på, ved at rykke frem med en påprotset Kanon; så averteres til dette rmed Kommandoordet: til Avansering prots på! Hvorpå Lavettsvansen dreies venstre omkring, og Forstillingen føres frem, som vanlig om høyre Side .

Ved Kommandoordet: til Retirering prots på ! Forholder man seg derimot, således som det er foreskrevet i Notat ved §. 9.

§. 16.
Vel er Kanonen således besatt og oppspent med Mannskap, at den kunne trekkes; men skal Angrepet skje raskt, og rmed de fremrykkende Stykker; eller skulle Kanonene kun avvekslende marsjere og fatte Posto, for at beskyte Fienden; så må Trekket skje raskere, enn man kan få til det, endog med det hurtigste Mannskap, især når Bakken er steinet, pløyd, eller gjennombløt av Regn . — Derfor trekker man den avprotset Kanon kun i Nødsfall med Mannskap, når der finnes Vanskelighet i at har Hestene forspendte, især når Linjen begynner sin Ildgiving med små Geværene .
§. 17.
Den beste Måte at avansere med en avprotset Kanon, hender ved Hjelp av Forspandhestene, og skal alltid brukes, når Stykkene er bespendte med et eller flere Par Hester. Når man f. Eks. kun er forsynt med et Par, eller Stanghestene, hvilket her finner Sted ved et 3 pundig 16 Kaliber langt Regimentsstykke; så blir når der skal avanseres, kommandert :

Til Avansering spend for !
Nº 5 sørger for at Hestene med Forstillingen føres frem om høyre Side, og går ved Hestene under Marsjen .

Nº1 og 4 tar straks deres Avanserlinje av Skuldren, hekter dem, hver på sin Side, med den ene Ende på de ved Brystet av Lavetten sittende Bukkehorn; med den annen Ende hekter de dem i de tett ved Hammelen sittende Ledd av Styrestangen; og under Marsjen gå de uten for disse Linjer .

Nº2 og 3 gå under Marsjen uten for, ved Hjulene; den første bærer sin Ansetter i den Hånd, der er nærmest Hjulet .

Nummerene i Trekkremmene forblir påhaket, og holde seg, om det gjøres nødvendig, klar til Å Hjelpe. Når man ikke behøver deres Hjelp, ta Nº 10 og 11 Kroken nå av Krampen ved Akselarmen, og bærer den i Hånden .

Nº 12 blir ved at styre med sin Håndspige .

På Kommandoordet: Marsj! blir der kjørt til. Så Snart der kommanderes: Holdt! og spend fra! Ta Nº 1 og 4 deres Avanserlinje igjen av, Nº 10 og 11 hekter igjen i Krampen på Akselarmene, og Hestene med Forstillingen ledes igjen på venstre side bak om Kanonen, hvor de blir holder omtrent 10 Skritt tilbake på høyre Side av Svansen, inntil der atter forspendes. Skal der retreres, så blir kommandert :

Til Retirering spend for !
Nº 5 sørger for atter Hestene med Forstillingen henførde. Nº 1 og 4 hekter deres Avanserlinje med den ene Ende over Bukkehornet* ved Lavettsvansen, og med den annen Ende, liksom ved Avanseringen, i Leddet av Styrestangen .
Nº 12 trekker sin Håndspige ut av Ringen, men bruker den dog under Lavettveggene, for i Marsjen at løfte Svansen over de ujevne Steder .

Alle de øvrige Nummere forholder seg, således som det er fortalt ved Kommandoordet Retirerer, med Mannskap. Nº 8 og 9 ta efter Omstendighetene Kroken du av Krampen på Akselarmene, og bærer den i Hånden .
Skal der fyres i Retirering, så blir kommandert :

Lad Kanonen !
Hvorpå Hestene straks gjøre Holdt, og efter Omstendighetene kunne blir stående forspendte. Nº 1, 2, 3, 4, 5, og 11 tr*ne frem, for at betjene Stykket. Nº 12 hjelper ved Retningen, dog uten at innsette Håndspaken. Alle de øvrige Nummere blir stående. Når Kommanderes: Holdt! og spend fra! så først hekter Nº 8 og 9 Kroken av Avanserlinen i Krampen på Akselarmen. Nº 1 og 4 hekter Hestene løs, og Nº 12 setter Håndspaken inn. Alt det øvrige hender på samme Måte, som er fortalt ved Kommandoordet Holdt! ved Retirering med Mannskap. Notat. Når man ved Eksersisen vil øve Kommandoordet: spend for ! uten at har Hester; så henter Nº 5 Forstillingen, og styrer Vognstangen under Marsjen. Nº 1 og 4 hekter inn, liksom foregående, og trekke i Svinglerne. Nº 2 og 3 tr*ine til Bunden av Kanonen, og hjelpe til med at skyte efter, hvorved Nº 2 legger sin Ansetter langs ad Kanonen. De øvrige Nummer, i Trekkremmene, hekter ikke løs, men de Trekke som ellers ved Avansering og Retirering .

§. 18.
Er man ved Eksersisen, eller ved Hestenes Avgang i et slag, rmed Mangel på all Bespænding, nødsaget til, at la kjører et påprotset Stykke kun med Mannskap; så hender saadant lettest, gesvindest og ordentligst på følgende Måte. Når der er kommandert :
Gjør eder ferdig til Marsj !
løse Nº 6 og 7 Bundtet med Avanceerstrikkerne, deler Trekkremmene ut, og hekter begge Avanserlinene med Ringene, hver på sin Ende av Hammelen, i Svingelringene. Nº 8, 9, 10 og 11 hekter seg langs ad Vognstangen, hver i den ham tilkommende Ring. Nº 12 styrer Vognstagen, og Nº 2 og 3 skyte efter ved Munningen. Nº 5, 1 og 4 kjører Kjerren, hvorved Nº 5 går imellom, men Nº 1 og 4 hekter seg i Bommene .


§. 19.
Sluttelig må ennå til Oplysning forklares mundtligen :

• Hvorledes Nº 6 og 7 skulle forholder seg ved Uddeelingen av Trekkremmene, på det saadant kan skje ordentligt og hurtigt .
• Hvorledes Nº 1 og 4 bør bærer deres Avanserliner sammenlagde .
• At der alltid må påsees, at Nº 4 ved at hugge på, tar Luntestokken så kort som mulig :
Samt ha ellers eragtes fornødent .

§. 20.

Om de vacant blivende Nummeres Complettering .
I Steden for de første Nummere som blir vacant, taes Reserve Mannskapet, hvis man dermed er forsynt; blir kun ved Kanonen 10 eller 11 Man tilbake, så kunne Nº 10 og 11 feile, som da går i de vacant blevne Nummeres Sted; Nº 1 og 4 må da samtidig med det, de selv har at bestille, også foreta det som paaligger Nº 10 og 11. Ble der kun 8 Man tilbake, må Nº 6 og 7 seile, og Nº 2 og 3 må da også gjøre Tjeneste for disse 2de Nummere .

Når der mot Formodning ennå måtte finne en større Avgang Sted, lar man Nº 8 og 9 feile, da i så Fall Kanonens nøyaktige Betjening ophører. Dog må Kanonen inn til siste Man av Artilleristene betjenes, og ikke forlades, men denne må ennå bestræde seg at fyre med Kanonen. Et Princip, som må indprentes den gemeene Man .

§. 21.
Om Laderedskab Og Attelage .
Ved et hvert regiments = stykke må i det minste være :

3 krumsættere ,
1 like dito, hvis viskerkolbe er overtrukken med lammeskind ,
1 falkenterts ,
1 ladeskuffe, og
2de luntestokker ;
alt dette spendes fast på høyre side av lavetten .
6 trekkremmer, og 4 avanser = linjer ,
således som de ved corpset allerede er anordnede og indførde, blir i 2de bundter sammenbundne og tilligened håndspaken fastspændte på venstre side, håndspaken under og det øvrige oven på samme. Enn videre skal ved hver kanon være :

1, brennerfutteral ,
1, rørdaase ,
1, melkruttflaske ,
2, carduustasker ,
1, vannspand, og 1, lunteforberger, i hvilken lunten conserveres i brand, når det regner .


 

En 15/16 gods 16 caliber lang 3pundig regimentscanon, boret af fuld maal efter nye vægt, ladt med 1/3 kuglesvær eller 1 pund krudt i haardugskarduse, med speil og paasnøret Kugle bliver

En 15/16 gods 16 kaliber lang 3pundig regimentscanon, boret av full mål efter nye vekt, ladd med 1/3 kulestor eller 1 pund krutt i haardugskarduse, med speil og paasnøret Kule blir Til skudviderne på Elevert med en oppsats Over hvilken og metallet der rettes. Rettet over viseerlinien og metallet Kulen Blir Liggende På skritt

Til skudviderne paa Elevert med en opsats Over hvilken og metallet der rettes. Rettet over viseerlinien og metallet Kuglen Bliver Liggende Paa skridt
  Opsatsens Støerelse Under et høyt liggende maal Paa jevn Mark, fra Stykket Af i jorden
100 Heelt forliig foran, Eller 11 linier 3F. 11T.9L. 80skr 1900
150 5 , 11 , 7
200 ¾ forliig foran eller 8 ¼ linie 5 , 11 , 8 107 1900
300 8 , 11 , 6
350 10, 5 , 6
400 ½ forliig foran eller 5 ½ linie 15, 11 , 0 160 2000
440 17, 6 , 1
500 ¼ forliig foran eller 2 ¾ linie 19, 10 , 9 320 2000
600 23, 10 , 6
700 viseer = skud Lige paa mandsbryst, Eller paa maalet 2000
800 7 linier bag Med denne opsats Bag rettes lige paa Maalet, eller ved Tropper paa mandsBryst. 1900
900 11''' Fra 1700 til 1800
1000 1T. 2L
1100 1,5
1200 1,9
1300 2
1400 2,3
1500 2,7
1600 3
1700 4
2100 5 2100
2400 6 2400

I henseende til kardetske skuddet med en 3pundig regimentscanon,
Er følgende at bemærke:

Den beste ladning til sort kardetsker der af artilleriet leveres, er eet pund.Man retter over viseerlinien.

 

Til viderne Af skridt I en høide Med horiZonten af Hvilket udgjør
Paa mands Høide Paa rytter høide
300 + 6 Tom. Over fodberne Over hesteHoven
200 — 6 `` `` Eller 24 skridt for Maalet i jorden
100 +1F.5 T. Under Knæet Paa hæste knæet

Om Brugen af Opsatserne, til 3 pundige 16 Caliber lange Regiments Canoner.

 

§. 1.

F ør man begynder at skyde, er det først nødvendigt at vide Maalet, eller Fiendens Frastand fra Stykket.

For des nøiere at bestemme dette, og for at komme Øiemaalet til Hjelp, er der paa den ene Side af Opsats Instrumentet, nemlig der hvor der staaer indpræget Distance Maal, afsadt forskjellige Maal, formedelst hvilke man kan finde Fiendens Frastand, ved Hjelp af en Fodgjængers eller Rytters Høide, eller ogsaa ved Hjelp af Infanterie eller Cavallerie Rodernes Brede.

Man sætter næmlig Instrumentet vertical, paa Canonens høieste Hovedfriese. Stiller sig selv lige bag Stykket i en saadan Frastand, at Øiet er netop 8te Fod fra Instrumentet, og dette Maal kan marqueres, engang for alle, paa Svandsen af Lavetten, i det samme man kommer til Canonen. Nu viserer man og fatter det øverste af Findens Hoved tæt under den øverste Kant af Udskaaret i Instrumentet. Derpaa skyder den, som holder Instrumentet, den lille Messing Linial saa længe, til dens øverste Kant dekker Fiendens Fødder for den Viserendes Øie. Naar Messing Linialen bliver saaledes staaende, viser dens øverste Kant paa Instrumentet, hvor mange hundrede Skridt Fienden er fra Stykket.

Vil man af Breden eller Rodernes Tal erfare, hvor langt man er fra Fienden, saa stiller man Messing Linialen paa den Streg eller det Mærke, der viser Infanterie eller Cavallerie Roderues Tal. Sætter Instrumentet paa tvers foran paa Canonens høieste Hoved Friese, og holder samme parallel med Fiendens Linier, der skulle beskydes. Den Viserende stiller sig der paa i samme Frastand bag Canonen som før, og viserer igjennem den Aabning, Messing Linialen gjør med den øverste Kant af Instrumentet. Saa mange Roder man nu kan see og tælle igjennem denne Aabning, saa mange hundrede Skridt er man fra Fienden.

For at bestemme Distancer, er det just ikke nødvendigt at sætte Instrumentet for paa Canonens Hoved Friese, da ethvert andet, noget over Jorden ophøiet Sted, er ligesaa, ja i mange Tilfælde bedre, skikket dertil. Vil man derfor betiene sig af Instrumentet, og finder ikke for godt eller beleiligt, at sætte samme paa Canonens Hoved Friese, saa har man kuns at paaagte, at den Viserendes Øie kommer netop i en Frastand af 8 Fod bag Instrumentet, hvor den Viserende iagttager det forhen sagde.

§. 2.

Har man fundet, paa een eller anden af disse anførte Maader, at Finden f. Ex. var 1200 Skridt borte; saa søger man Tallet 1200, paa den Side af Instrumentet, hvor der oven for staaer indpræget Opsats bag. Stiller Messing Linialen paa Stregen ved 1200. Sætter Instrumentet, med Siderne vertical, paa Canonens høieste Friese bag, og retter saa over den øverste Kant af Messing Linialen paa Maalet. Paa samme Maade forholder man sig ved alle Distancer der ere større end den, Viseer Skud det giver.

§. 3.

Saaledes viser da denne Side Størrelsen af alle Opsatser bag med Tilhørende Distancer, fra 2400 lige indtil Viseerskuddet, der ved disse Canoner er 700 Skridt.

I de kortere Distancer, der paa den anden Side ere anførte under Forligninger, bruger man for 600 Skridt ¼ Forliig til Opsats foran, for 440 Skridt ½ Forliig, for 350 Skridt ¾ Forliig, og for 150 og derunder hele Forliget. Til disse Distancer bliver Messing Linialen stillet paa den Strng, hvis hosstaaende Tal viser Distancens Størrelse. Instrumentet sættes, eller holdes, vertical paa Canonens Hoved Friese, og Canonen rettes over Metallet af høieste Friese bag, og Messing Linialens øverste Kant foran, lige paa Maalet.

 

§. 4.

Paa samme Side ere endnu Distancerne fortegnede, hvori Kardetskerne gjøre god Virkning. De ere med tilhørende Elevationer og Opsatser indbefattend i en Tabelle. Vil man efter denne Tabelle skyde med Kardetsker, f. Ex. paa en Distance af 500 Skridt, saa viser den, at dertil behøves 2 Grad Elevation. For at finde en Opsats for disse 2 Grader, vender man Instru mentet om, og stiller Messing Linialens øverste Kant paa Stregen, hvor 2 Grad staaer indpræget. Sætter saa Instrumentet bag paa Canonens høieste Bag Friese, og retter, som før, paa Maalet. Vil man skyde paa 400 Skridt, saa viser Tabellen, at dertil behøves at Canonen rettes i Viseerskud lige paa Maalet. Til 300 Skridt rettes over en Opsats foran, saa stor som Fjerdelen af hele Forliget. Paa 200 Skridt og derunder, viser Tabellen Retningen over halvt Forliig foran.

Forestaaende af Hans Majestæt Kongen allernaadigst approberede Exerceer = Reglement, med hosføiede smaa Tilsætninger og forandringer, bliver herefter ved Exercicen Ord til andet strikte efterfulgt.

 

Kjøbenhavn den 25 November 1785.

 

 

Huth.

TILLÆG
TIL
EXERCEER - REGLEMENTET<
FOR DE<
TREPUNDIGE REGIMEMTS OG BRIGADE
KANONER.

KJØBENHAVN 1787, TRYKT HOS F. W. THIELE.

1.

At forandre Kanonernes Marsch

Ved Kanonerne maae man ei blot ved hver af de forskjellige Bevægelser der skeer i Strikkene ved avanceer, retireer, spændfor eller protspaa, uden Ophold kunne blive færdig til at fyre, og derfra igjen at sætte sig i Marsch; men man maa ogsaa, saavel i Avancering som i Retirering, kunne forandre den ene Slags Bevægelse til den anden, uden Tidsspilde eller at standse i Marschen.

2.

At befordre Afmarschen.

Ved protspaa og spændfor maae Folkene strax tage fat i Lavetten og i Hjulene for at nærme Kanonen til Forstillingen, saasnart denne er kommen frem, paa det uden Ophold kan afmarscheres. No. 12 styrer herved Hjullet i Svandsen af Lavetten over Protsbolten.

3.

Forhold med ForspændsHeste

Ere fleere end 2 Heste for Kanonen, saa maae Forskjeret tages af Vognstangen hver Gang der gjøres Holdt for at protse af, og gives det da til Kudsken, naar der ikke er en Artillerist der kan bære det og blive ved samme.

ForspændsHestene blive da i Nærheden bag Kanonerne, og holdes stedse færdige at kunne spændes for, naar Forstillingerne kjøre 30 Skridt fra Kanonen. Bliver afprotset i Avancering, saa maa man, om mueligt, først lade Forstillingen komme bort, hvilken man, i det Lavetten er løftet af, lader holde lidt ad Høire, og vende saaledes omkring, at den kan kjøre ordentlig igjennem Intervallen, hvorpaa ForspændsHestene følge ufortøvet. Protses af i Retirering, saa følger Forstillingen efter ForspændsHestene, den første kjører da længere ud, men de sidste vende sig blot for at gjøre Front med Kanonen.

Naar der skal paaprotses i Avancering, saa komme ForspændsHestene først igjennem Intervallen saa langt frem, at Forskjeret kan heftes paa Vognstangen af Forstillingen, saasnart denne er kommet frem.

Skal der paaprotses til Retirering, saa forandre ForspændsHestene Fronten, medens Forstillingen kommer frem; og ligesom der paaprotses, Fæstes forskjeret paa Vognstangen.

4.

Forhold ved Bakker og Grøfter.

Naar man med afprotsede Kanoner skal øver Bakker eller Grøfter, saa maae Folkene gribe til i Tide, især i Hjulene, deels for at stoppe og deels for at bringe Kanonen over, efterdi man paa smaa Grøfter kaster Svandsen saa meget til Siden, at ikke begge Hjulene paa een Gang komme ned i det Dybe. Med paaprotsede Kanoner maae her kjøres varligt, at ikke Protsbolten gaaer over. De smaa Grøfter passeres lettest, naar Hestene ere forspendt til Avancering.

5.

Hvor Fronten antages.

Ved hver Exercice maae angives, til hvilken Side man enten een Gang for alle, eller fra Tid til anden antager Fienden; at Folkene uden videre Underretning kunne vænnes til, ved Afprotsning eller andre Bevægelser, at vende Mundingen af Kanonen til den rette Side. Fronten af Linien antages stedse der, hvor i Avancering og Retirering Folkene og Hestene ere henvendte. Men naar med afprotsede Kanoner skal gjøres høire eller venstre om; saa antages Fronten af hver Kanon efter Mundingen.

6.

At rykke frem til Attaquen med 2 og 2 Kanoner.

Saalænge kun to og to Kanoner blive samlede i Attaquen, for med Forspændet at rykke frem fra Distants til Distants: saalænge kan man, naar der er gjort Holdt, og haget af, blot lade Hestene ved hver Kanon vende ud ad til Siden, og forblive de da, naar de ere roelige, enten lige ved Siden af Kanonen, eller meer eller mindre i Nærheden bag samme, saa at der uden Tidsspilde kan spændes for, og rykkes videre frem.

7.

Videre Iagttagelse.

Saalænge der endnu skal rykkes videre frem med Heste, kan AvanceerStrikkene, der bruges ved Forspændet, forblive hver paa sin Side af Lavetten, hvor de hægtes op af No. 2 og 3.

Disse Nummere hjelpe ogsaa stedse til, at fæste Strikkene til Forskjæret eller Forstillingen.

8.

Hvorledes Ilden tages af.

To og to Kanoner fyre stedse med lige Ophold imellem Skuddene, saavel i de større Distantser, hvor der skydes langsomt, som naar Fienden er i Nærheden, da Skuddene følge hastigere paa hinanden.

Ved flere Kanoner begyndes Ilden altid af den der først er opkjørt og færdig til Skud; og ved den første Salve aftages Ilden fra Kanon til Kanon. Dette skeer ogsaa fremdeles, saalænge man fyrer i de større Distantser, at Commandøren efter Godtbesindende stedse kan bestyre saavel Skuddenes Hastighed, som deres Virkning. Men i Distantserne for KartæskSkuddene kan blot paaagtes, at de lige og ulige Kanoner i et Batterie stedse afvexle med deres Ild, og dette saa meget mueligt, i største Hurtighed, med lige Ophold imellem Skuddene.

9.

Iagttagelser ved Retraiten.

I Retirade, hvor Forstillingerne og Karrerne gjøre venstre omkring, naar ved Kanonerne commanderes: retireer, gjøre Forstillingerne Holdt, indtil Kanonerne have nærmet sig, for da uden Ophold at kunne anlegge Strikkene eller protse paa, naar det gjøres nødigt. Naar Omstændighederne ere saaledes, at man forudseer der skal retireres, saa kan man i Tide lade Forstillingerne komme nærmere hen til Kanonerne, hvor de vende, og saaledes blive holdende bag Svandsen af Lavetten.

10.

Paa ujevnt Terrain

Naar man retirerer paa et meget ujevnt Terrain, saa kastes Svandsen af Lavetten paa Forstillingen, paa CommandoOrdet: protspaa! efter Omstændighederne kan ogsaa ForspændsHestene ride med for Forstillingen; Men saalænge der fyres, gjør man vel i, ikke at betiene sig af flere Heste end netop behøves. Naar der skal fyres, løftes Lavetten af igjen, paa CommandoOrdet: Lad Kanonen, hvorved Forstillingerne ikke gjøre nogen Vending, men forblive uforandret med deres Forspænd bag Kanonen, til videre Retraite, omtrent i samme Frastand som ved Spændfor i Retirering.

11.

At gjøre Vendinger omkring med paa protsede Kanoner.

Skal Kanoner, der staae paaprotsede til Avancering for Fronten, følge med i Retirering, eller skal Kanoner med omvendt Front marschere bag ud, saa protses af paa Stædet, paa Commando Ordet: til retirering prots om! Kanonen vendes omkring, i det samme at Svandsen løftes af. Forstillingen og dernæst ForspændsHestene kjøre igjennem Intervallen, og i det samme protset igjen paa, hvorved man uden noget Omsveb strax kan sætte sig i Marsch. Paa samme Maade protses Kanonerne af og paa igjen, for atter at kunde avancere eller attaquere, hvilket da skeer paa CommandoOrdet: til Avancering prots om.

12.

At slutte an til høire eller venstre.

Naar Kanonerne ere paaprotsede i Line og skulle rykke over eller slutte an til høire eller venstre, saa løftes paa CommandoOrdet: høire eller venstre slut ! Svandsen af Forstillingen, og vendes til den Side, hvor Kanonen skal hen. Lavetten fløttes til samme Side, enten i det samme den løftes af og inden den nedsættes, eller ogsaa paa længere Distance efter den er nedsat, med retireer . Forstillingerne og ForspændsHestene, der løses fra Vognstangen, gjøre Vendingen ligeledes til samme Side, og følge ved Siden af Kanonerne, indtil disse gjøre Front, da der atter protses paa, paa CommandoOrdet: hold !

13.

Almindelige Iagttagelser ved alle bevæglser .

To eller flere paaprotsede Kanoner maae. ved al Marsch, forblive ved Siden af hinanden, med den tilbørlige Intervall imellem sig; dog undtages de Tilfælde, hvor Omstændighederne udfordre, at den ene Kanon maae kjøre bag den anden. Underofficeren eller i Mangel af ham No. 1. Maae ved alle Bevægelser i Manovret gaae for ved Hestene, hvilket ligeledes skeer af den der har Commando ved Karren, eller følger med Forstillingen.

De der føre Kanonerne maae stedse see sig om, for at paasee at den føres vedbørligt.

Saavel i Marschen en Front, som naar Kanonerne ved Svingning eller Opmarsch rettes for at allignere sig, maae hver Kanon for sig gjøre Front, lige paa det givne Alignement, eller Maal som skal beskydes. Den der commanderer ved den staaendes eller averterede Fløi maae strax give Tegn til de nærmeste Kanoner, om de skulle meere frem eller tilbage.

Commandøren af hver Kanon træder paa den Side af sin Kanon, hvorfra han over samme kan see hen til den Fløi eller Kanon, hvorefter der alligneres.

Mandskabet af Kanonen, især de der enten ved Strikkerne, Hjulene eller Hestene bevæge samme, maae stedse ved al Marsch og Retning tilholdes, at see til den angivne Fløi, der da maae ansees som point d 'appui.

  14.

Ved Marschen lige ud og i Front.

Naar der marscheres lige ud og i Front, saa averteres stedse: til høire! eller venstre Ret eder ! Saafremt der ikke rettes til Midten, hvilket altid skeer naar intet averteres: I øvrigt holdes stedse Intervall fra det Sted hvortil der rettes, hvad enten det saa er Midten eller een af Fløiene.

15.

Naar der trækkes Høire eller venstre.

Paa Commando: træk til høire , eller venstre , tages saavel Intervall som Allignement stedse fra den nævnte Fløi.

16.

Naar Fronten skal orandres med Svingning eller Opmarsch.

Naar Fronten skal forandres med paaprotsede Kanoner, saa ansees den Kanon der skal gjøre den korteste Svingning, som den staaende Fløi, fra hvilken alle de øvrige maae holde Intervall.

Skal dette skee i Marschen til en anviist Plads, saa maae i Tide kjøres saa langt om eller ud til Siden, at den Kanon der skal svinge kortest, med tilstrækkelig Svingning kan komme hen paa det rette Sted.

Hvor der ere flere end 2 Kanoner i een Linie, skeer Svingning ikke med aligneret Front.

Ere Kanonerne afprotset, som skal svinge ud i Front, saa gjør den Kanon, hvor den staaende Fløi skal være, strax Front imod det fastsatte Allianement, eller imod det Sted der skal beskydes. Dette skeer med Vending til høire eller venstre, paa Commando: høire eller venstre sving !

Skal fra Stedet svinges ud med paaprotsede Kanoner, saa feiler sjelden Leilighed at jo den Kanon der ansees som staaende Fløi, paa Ordet: Marsch! Marsch! tillige kan rykke noget frem, for at gjøre den Vending der behøves.

Skal point d 'appui forblive uforandret paa samme Sted, saa maa ved denne Kanon, der skal blive staaendes, strax protses af og Lavetten fløttes med Hænderne, medens med Hestene og Forstillingen gjøres den Vending der behøves.

Alle øvrige Kanoner marschere den korteste Vei i Allignement, saaledes at de faae tilstrækkelig Intervall fra den staaende Fløi, og hver af dem i en ret Vinkel med Allignement, eller rettet lige paa Maalet. Ved hver Opmarsch, eller naar Kanonerne skulle allignres, maae man heller holde sig noget tilbage end formeget frem, især naar kanonerne ere paaprotsede, da de ikke vel kunne fløttes baglænds. Skulde imidlertid en af de opmarscherede Kanoner rykke mærkelig tilbage eller til Siden, saa løftes Svandsen af, og Lavetten rykkes med Folkene tilbage, hvorved Forstillingen følger efter.

Dersom en Deel af Kanonerne ere komne for langt frem, saa gjør man best i at lade de øvrige følge med, saafremt Omstændighederne nogenlunde ville tillade det.

17.

Iagttagelser ved en Linies Opmarsch medens der protses af.

I det samme Kanonerne protses af, eller i det samme man gjør Holdt med afprotsede Kanoner, rettes tillige ufortøvet saavel det der kunde være feilet i Intervallen, som i Allignement, fra den dertil bestemte Kanon eller nævnede Fløi.

I første Tilfælde skeer det, om mueligt, endnu inden den fra Forstillingen afløstede Lavetsvands er sat paa Jorden, hvorved alle de Nummere, som i denne Tid intet andet have at forrette, tage fat i Hjulene og Lavetten.

Saaledes tager hver Kanon sin rette Plads, hvorfra den uden Ophold kan komme til at beskyde den anviiste Gjenstand.

18.

Med Kanoner som ere afprotsede.

Naar en Linie af kanoner bevæges som ere afprotsede, og en eller anden Kanon i det der gjøres Holdt, ikke haver sin tilbørlige Intervall, saa oppebier man ikke CommandoOrdet: høire eller venstre om, for at rette denne Feil, men Svandsen af Lavetten, paa hver af de Kanoner der skal forandre Plads, kastes som under No. 17. med meer eller mindre Vending, hen ad den Side til, mod hvilken Bevægelsen skal skee; herved rykkes Kanonerne i Hjulene tilbage, indtil de fra den staaendes Fløi af, efter hinanden faae deres behørige Intervall.

Hver Kanon for sig gjør herefter ufortøvet Front og allignerer sig.

19.

Iagttagelser ved at skyde paa foranderli Gjenstande og til en Side.

Naar de i en Linie opkjørte Kanoner skulle beskyde en Gjenstand, der enten ligger eller bevæger sig, hen ad Siden til, og Svandsen af Lavetten herved betydelig skal kastes om, saa maa man vogte sig for, at ikke Ilden af en eller anden Kanon kommer til at strøife bag fra, for nær SideKanonen. Dette kan best forebygges, naar man efter Omstændighederne tager Intervallen saaledes fra de mellemste i en Linie staaende Kanoner, at den Fløi der er nærmest Fienden, ufortøvet rykkes saa meget tilbage; og den anden længst fra maalet staaende fløi saa meget frem, indtil hele Batteriet staaer nogenledes lige for eller parallel med den Gjenstand der skal beskydes.

20.

Naar Kanoner uden at forandre Liniens Front rettes til Siden.

Staae Kanonerne enten paa en indskrænset plads, hvor de hverken kunne rykke frem eller tilbage, eller nødes de til at holde Fløien tilbage, for ikke at ensileres, saa rykke de blot i større Intervaller fra hinanden.

21.

Paa en ufordeelagtig Plads.

Udfordrer Terrainet, hvorpaa man kjører op, at een eller anden Kanon maae rykke ud til Siden, med meere end almindelig Intervall, saa maae de hosstaaende Kanoner give tilbørlig Plads, ligesom og Intervallen maa gjøres noget større, naar den hosstaaende Kanon er nødt til at holde sig noget frem eller tilbage for Linien.

22.

Naar Ilden maae fordeeles.

Maae de i en Linie samlede Kanoner fordeele deres Ild, saa maae de 2de Kanoner, hvis Stilling gjør en skjev Vinkel med hinanden ved forskjellige Gjenstande, nogenledes igjen indbyrdes see at beholde den lige Front, naar Svandsen af Lavetten kastes lige ud.

Skal Skuddene krydse for Fronten, saa rykkes der noget tilbage med de 2de hos hinandeu staaende Kanoner, hvis Mundinger ved Vendingen vende imod hinanden, hvilket gjøres ved at kaste Svandsen af deres Lavetter fra hinanden, for at vinde meere Intervall.

Fra disse tage de øvrige Kanoner Intervall, med det samme, Fløiene rykke frem.

Naar Svandsen af Lavetterne, i det modsatte Tilfælde ved de 2de hos hinanden staaende Kanoner skal nærme sig for at skyde hver til sin Side, saa maae disse 2de Kanoner rykke frem, og saa meget fra hinanden, at der bliver tilstrækkelig Plads til Tilbageløbet imellem dem. De øvrige Kanoner tage Intervall fra disse, med det samme Fløiene rykke tilbage.

23.

Naar der holdes inde med Ladningen.

Hver Gang der indeholdes med Ladningen, maa Svandsen af Lavetten ved alle de Kanoner der have taget en skraae Stilling igjen kastes lige ud, saa at den fulde Intervall imellem Kanonerne igjen er til Nytte, og at den ene Kanon ikke er den anden i Veien, naar der skal paaprotses eller kjøres igjennem til spændfor .

Skal der, efter at der saaledes er skudt, ikke strax marscheres frem med Kanonerne, saa maa ved hver Kanon tages fat i Hjulene, for med behøring Intervall at allignere sig.

24.

Forhold naar Colonnen formeeres.

Skal der af de, i et Batterie samlede Kanoner, formeeres Colonne, saa svinge Kanonerne ud med to og to. Karrerne kjøre ind imellem og bag deres Kanoner.

Naar der marscheres op.

Naar herfra igjen skal marscheres op, saa forholde Kanonerne sig paa samme Maade som de, en Bataillon udgjørende Pelotoner og Divisjoner; og saasnart der averteres til Opmarsch rykke Karrene udaf Kolonnen, for at kjøre op bag Fronten.

„ Ovenstaaende tilføies det kongel..

„ Artilleries ExerceerReglement. ”

Huth.

 

Det har vært en stor jobb å transskribere (omskrive, overføre) fra faktur,/gotisk, , som ble brukt i originalboken fra 1787 til normale trykkbokstaver. Boken var ferdig transkribert i 2004/2005. Jeg håper at, etterkommere i flere generasjoner vil sette pris på dette arbeid som er lagt ned i denne bok. Håper at denne bok kan være til hjelp for historikere i fremtiden i deres arbeid.

Alle tegn, bokstaver og lignende som står i boka er tatt direkte ut og plassert der det stod i original boka. Som for eks. store bokstaver mitt i en setninger eller et ord.

  HILSEN
SVEND RINO ANDREASSEN