Arkeliet start

WWW Arkeliet

De forskjellige typer kanoner

av Trond JohannessenBildet viser mangfoldet av kanontyper i Museu Militar Lisboa, Portugal

 

Bakladere

Faktisk var bakladede kanoner i bruk allerede rundt 1400. Allerede i 1372 ble de første kanonene benyttet til sjøs. Disse kanonene var laget av smijern. Selve konstruksjonen var laget av flere jern skinner (5 eller flere) langs med løpet, disse var buntet sammen med jernringer som var krympet på. Selve kammeret var smidd i et stykke.

 

Skjerpentiner

Vis et større bilde

 

Pothund, rødehund, mordere

i england ble de betegnet som portpiece, morder

Vis et større bilde

 

Stormtstykke, eller kilestykke med brannpil

 

 

 

 

Slanger

anholdtc.gif (10691 bytes)

. Funnet i et skipsvrak ved Anholdt i Danmark i 1857., og befinner seg nå på Tøyhusmuseet i København.

 

 

Skjermbrekkere

maryrosc.gif (22470 bytes)

Rekonstruksjon av en kanon fra Mary Rose
 

Forladere

 

Håndkanoner

Håndkanoner eller hakebøssene var de kanonene som senere utviklet seg til rør og muskett som senere ble kalt gevær. De fikk en tre stokk, og senere en såkalt serpentine som holdt lunten. Serpentinen var hengslet på stokken å kunne svinges fram for å tenne kanonen. det var denne utviklingen som da fikk navnet arkebus. som er en Fransk variant av hagebus. Serpentinen er den første form for lås, senere kom hevarmen og snappende luntelås, snapphane, hjullås og flintlås.

handkanc.gif (10101 bytes)

 

Hakebørser

Dette er den første varianten av hakebørsen, og er opprinnelsen til navnet. Senere ble alle børser med samme diameter på løpet kalt hakebørser , hager, arkebusser

handkano.gif (4615 bytes)

 

Muskedunderen

Andre navn på samme er "Muskedonner", "Tromblonbøsse" muskedunderen er egentlig ikke en kanon, men løpets fasong på mange av disse lignet mye på en kanon og er direkte etterkommer av den lille varianten av det man kalte "stormstykker". De største av muskedundrene hadde boring som tilsvarte de minste svingbasser og falkonetter. En eldre beskrivelse av en slik er som følger: Muskedonner er et stort gevær med trompet munning som utskyter 3 til 4 kuler av gangen. De er så svære at de må hvile på gafler. Muskedonnere brukes mest på kaprere. Det medfører ikke riktighet at de "måtte" hvile på en gaffel, i så fall mener han de aller største med over en tommes boring. Den gjennomsnittlige muskedunderen var ingen ting i veien for å holde som et gevær. Selvfølgelig fikk man seg et skikkelig spark
 

Beleiringsartilleri

MonsMegc.gif (14939 bytes)

 

Stenstykker

Disse kom i bruk fra mitten av 1400 tallet og gikk av mote på begynnelsen av 1600tallet. De ble brukt til å skyte stenkuler, brannkuler og forskjellige slags sammenlenkede mindre kuler med og uten dregger og kroker. Det finnes ingen dokumentasjon eller kanoner av at denne store typen var i bruk i danmark-norge, men den beskrives i Rudolf Deventers artilleribok fra 1585 (Kongelige bibliotek København)

 

Mortere

Mortere ble laget for å kaste kuler, bomber, granater eller brannkuler over murer eller andre hindringer. Dette kalles kaste eller warfe skyts. Tidligere 1400 til 1600 tallet ble de kalt fyrmørsere eller bare mørsere, den gangen brukte de stenkuler og brannkuler. Morterene har aldri vært beregnet på massive jern kuler.

 

 

Svingbasser (swivel gun)


Svingbass er egentlig en felles betegnelse på alle gaffelmonterte kanoner den er en videre utvikling av "Pothunden" fra 1500 tallet. på begynnelsen av 1700 tallet var den vanligvis i størrelsesorden 1 til 3 pund, den var montert på en gaffel av smijern. ofte var dette falkoner eller falkonetter. Under bruk hadde den mange fordeler fremfor ordinære kanoner, det trengtes bare to mann for å betjene den, en til å sikte og en til å tenne. Den kunne svinges rundt og pekes mot et hvilket som helst mål både høyt og lavt med letthet. Vanligvis var svingbassene montert på skansen akterut, men hvis de hadde flere enn to ble de også brukt forut og oppe i merset. Hvis det kom uvedkommende ombord i en skute kunne den brukes til å bestryke dekk uten å skade skipet nevneverdig, de ladet da med kardesk, løs hagl /bly kuler eller lignende.

 

Falkoner og falkonetter

Falkonetter ble brukt til å skyte ovenfra og ned derav navnet.

 

Haubitsere

 

 
Haubitserene på 1700 tallet var korte kanoner med stor diameter og tynt gods , disse var beregnet til å skyte lettere prosjektiler som var hule, sånn som bomber, granater, kardesker og brannkuler. Alle haubitsere har et eget kammer til kruttet, som er av en mindre boring enn selve løpet (som regel ca 1/3). Egentlig er haubitserene en mindre utgave av det gamle beleiringsskytset fra 1500 tallet som brukte stenkuler og brannkuler, de har i hvertfall de samme proportionene. Bildet viser en 12 punds svinge haubitser.  

 

 

 Feltkanon

ff 
Examinering

 


 

 Skipskanon

ff 
Examinering

 


 

Espinoler

Espinoler var en eller tre kraftige rør som var buntet sammen med jernringer. De ble ladet med mange kuler etter hverandre som ble tent fra munningen. I de seneste av disse ble det brukt bly kuler som hadde et hull med en svoveltråd gjennom. De ladde rørene ble puttet inne i et større metall rør "espinol hylstere" som sikkerhet hvis en av rørene eksploderte.