Arkeliet start


Om Arkeliet
(About Arkeliet)

av Trond Johannessen

Formål

Arkeliet er laget for å samle alt som er kjent om gamle våpenteknologier, deres produksjon og bruk, tidligere og nå. Jeg vil også prøve å dokumentere mye av det utstyr som var i bruk i militæret
før 1814
. Dette vil i hovedsak være basert på primærkilder og dokumenterte sekundærkilder, som kan kontrolleres for rekonstruksjons-øyemed. Ønsket er å kunne presentere utstyrets og våpnenes tekniske sider, samt deres tidligste kjente bruk. Arkeliet vil bli et sted der man kan finne ut hvordan de forskjellige ting var laget, se bilder av de, og lese om detaljer som det ellers er vanskelig å få tak i. Jeg kan aldri garantere at alt er korrekt, men vil være åpen for kommentarer og rettelser, såfremt det på en eller annen måte kan dokumenteres. Det vil ikke være noe særlig innehold om historie i form av literære beskrivelser av militære hendelser og trefninger fra sekundærkilder. Historiske hendelser vil kun være nevnt kort for å bekrefte historiske tidspunkt.

Navnet "Arkeliet"

"Arkeliet" er det gamle navnet på tøyhuset, eller arsenalet i våre dager. Etter Dansk-Norsk Etymologisk ordbok betyr det følgende: Kruttmagasin på skip, tidligere også i betydning for artilleri. Svensk arkli, av middelhøytysk. arkeli, arkelei "artilleri", skytemateriell = nyhøytysk. Arkelei, samme ord som artilleri.

Praktiske tips om bruken av arkeliet.

Noen av filene i arkeliet er store dette gjelder filer Acrobat PDF format og bilder.

Om bilder

Bilder som finnes på linken til små bilder (iconer). Disse vil i noen tilfeller ikke vises på skjermen. Hvis så tilfellene, gjør følgende for å laste filen til egen maskin, høyreklikke på linken på siden, og velge lagre/save mål/target. Når du har lagret filen på egen maskin, så kan du skrive den ut fra et dertil egnet program. Har du problemer så ta kontakt. Noen bildene i Arkeliet kan være litt mørke, dette kan fikses ved å sette opp gamma og eventuelt justere kontrast og lys. Årsaken til at dette ikke gjort her for å bevare kvaliteten. Husk at et JPG bilde får endret kvaliteten bare ved å ta det inn i et program og lagre det igjen. Årsaken er at de fleste programmer endrer JPG kompresjonen.

To get this site together i have used these tools.

Code & tools

 

Links

Description/used on

Tools used

www.mysql.com Databases MySQL
Google search Google search Site search
 

Software

 
Website Webhosting
www.macromedia.com Dreamweaver MX is used to build and manage this web site Macromedia Dreamweaver MX
www.corel.com Drawings and exports to graphics CorelDRAW&; ver2.1
www.jasc.com Picture editing Paint Shop Pro 8
 

Hardware

 
Camera and scanner Digital Ixus and
Canonscan D 660U