Arkeliet start

WWW Arkeliet
Arkeliet.net home

Rekonstruksjon av en luntestokk 
Større bilde
Bilde av den originale stokken tatt på Tøyhusmuseet i København. Merk at lunten er festet feil vei på bildet. Luntestokken er fra slutten av 1600 tallet og er typisk for de som ble brukt i danmark-norge og syd sverige.

Det finnes deler tilgjengelig for de som ønsker en slik luntestokk. Ta kontakt med Trond Johannessen for detaljer og priser.

Større bilde Ferdig utskåret deler for de som ønsker å lage den selv. Det eneste som er gjort her er uthamringen av rosetten.
Større bilde Her er alle kanter slip og polert. vingeskruene laget med gjengede huller Delene er sveiset sammen og sveisene er slipt denne varianten går ikke å demontere.
Større bilde Samme som ovenfor, men skrudd, slik at den kan demonteres for vedlikehold. En kan også montere dragehodene/lunteholderene på en annen stake, for eks. en forgylt en med spydspiss for parader.
Større bilde Doppsko for nedre enden av stangen
Større bilde Hylse for feste av lunteholderen til stokken.
Større bilde Eksempel på feste med skinner, Disse lange skinnene (60cm) ble brukt på de med spyd spiss for bruk i kamp etc. Skinnene skulle gjøre at man skulle kunne bruke den selv om stokken knakk.

Tegning i JPG format. Her er en i DXF format for CAD

Det som ikke går fram fra tegningen er størrelsen på skruene. Jeg laget vingemutterne av 6mm umbrakoskruer, som jeg sveiset fast vingene på. Bolten til rosen er 8mm